fbpx
Selecteer een pagina

Er zijn een aantal ontwikkelingen gaande vandaag de dag die grote impact hebben op de providers van internetverbindingen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vaste aansluiting de deur uit te doen en het alleen bij hun mobiele aansluiting te houden. Dat is niet gek want als het gaat om download en upload snelheid dan doet de gemiddelde 4g verbinding zeker niet onder voor een adsl of kabelaansluiting. Laten we een aantal voor’s en tegen’s bekijken van het vervangen van je vaste internet aansluiting met je mobiele telefoonaansluiting.

Download en upload snelheid

4G verbindingen hebben niet zelden een down en upload snelheid van boven de 50mb. De snelheden kunnen varieren per provider en de locatie vanwaar je de verbinding gebruikt, maar met een goede dekking zit je zowel down als up op enkele tientallen mb’s.
Dit is een resultaat dat al direct beter is dan de gemiddelde adsl verbinding. Adsl verbindingen zijn inmiddels notoir langzaam en veel providers bieden dan ook een max tot snelheid van 20mb. Wat zoveel wil zeggen dat ze niet in sstaat zijn een bepaalde snelheid vooraf te garanderen maar het is altijd ergens tot 20 mb download snelheid. Upload snelheid is voor adsl meestal dramatisch. Variërend van onder een mb tot meestal maximaal enkele mb’s als je dichtbij een wijkcentrum zit.
Kabel internet doet het wat betreft up en download een stuk beter. De grote kabelaars zijn in staat download snelheden van enkele honderden mb’s te realiseren en upload snelheden van enkele tientallen. Echter, een aansluiting via de kabel is duur en komt eigenlijk altijd in combinatie met een radio/tv en bellen abonnement. Het is niet ongewoon voor een abonnee van de kabel om elke maand een rekening van 70 euro binnen te krijgen voor het hele pakket. Als je die kosten vergelijkt met een onbeperkt 4g abonnement van 25 euro dan ben je natuurlijk heel erg duur uit. Je betaald in verhouding bijna drie keer zoveel om te kunnen internetten, bellen en tv kijken via de kabel dan via je onbeperkt 4g abonnement.

Aanbod van entertainment

Zoals gezegd een internet aansluiting via de kabel gaat over het algemeen gepaard met een tv aansluiting en dat geldt in sommige gevallen ook voor een aansluiting met adsl. Hoewel die vaak nog wel los te verkrijgen zijn. Maar hoeveel mensen kijken er nou eigenlijk nog naar vaste lineaire tv? Dat zijn er steeds minder. Veel mensen maken sowieso al gebruik van diensten als Netflix, Videoland, en NLziet om op hun mobiele apparaat ook allerlei vormen van entertainment te kunnen bekijken en dat natuurlijk on-demand, ofwel op een moment dat het jou uitkomt en in de mate waarin jij het wil. De mogelijkheid tot Binge watching is iets dat de TV providers je niet kunnen aanbieden. Je kijkt de ene aflevering van een serie deze week en de volgende week kom je maar terug voor een volgende episode. Zo natuurlijk niet op je mobiele apparaat met een onbeperkt 4g abonnement. Dan kijk jij wat je wil en in de mate waarin je het wilt. De situatie waarin je de hele dag op de bank ligt onder een deken met je favo Netflix serie is velen wel bekend. Dit is een ontwikkeling die vandaag de dag dus veel meer toeneemt. Er is een verschuiving gaande van vaste tv aansluitingen naar zuiver mobiele aansluitingen en dat is omdat mensen met een goed mobiel abonnement eigenlijk alles kunnen voor een bedrag van slechts 25 euro per maand in plaats van dat ze gebruikmaken van een vaste aansluiting die al gauw per maand 50 euro duurder is.

Kwaliteit van de aansluiting

Hoewel zoals eerder uiteen gezet de snelheid van de verbindingen zeer kan variëren zijn adsl en kabel wel zeer kwalitatieve aansluitingen voor doeleinden zoals gamen. Vooral in games waar een snelle responstijd tijdens multiplayer games belangrijk is om het spel goed te kunnen spelen wint de vaste aansluiting het van de mobiele aansluiting. Dat gezegd hebbend zijn niet alle spellen die gespeeld worden online shooters en worden er ook een heleboel spellen gespeeld waarin responstijd veel minder van belang is en daarin wint de mobiele aansluiting het weer op zaken als abonnementsprijs en upload snelheid. Of het nu via de een console is zoals de playstation, een tablet of pc, online games spelen via een ge-tetherde verbinding met je telefoon is heel goed mogelijk.

De bottomline

Gamen, tv kijken en ondemand entertainment wordt in opkomende mate gedaan op mobiele apparaten voor een abonnementsprijs waar geen adsl of kabelaansluiting tegenop kan. Een onbeperkt 4g abonnement voor 25 euro per maand waarmee je onbeperkt internet kan gebruiken, onbeperkt kunt bellen en SMS’en is een waardige vervanger voor de vaste aansluiting en velen hebben dat ook al door en besparen zich bergen met geld per maand. Jezelf 50 euro per maand besparen door je vaste verbinding de deur uit te doen betekent wel dat je op jaarbasis zo’n 600 euro extra overhoud. Spaar dat maar eens op en geef het extra uit tijdens je vakantie. 600 euro per jaar besparen door je kabelaansluiting de deur uit te doen en toch gewoon van je series, games en contacten kunnen blijven genieten. Waar wacht jij nog op? Klik hier!